Vsebina prispevka

Umetnost, šport in dediščina

31. 5. 2018

V mesecu juniju 2018 je v prostorih Zgodovinskega arhiva Celje na ogled razstava Umetnost, šport in dediščina. Razstava je plod medinstitucionalnega sodelovanja, v kateri predstavljajo izbor gradiva naslednji zavodi: Slovenski šolski muzej, Narodni muzej Slovenije, Loški muzej Škofja Loka, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Muzej narodne osvoboditve Maribor, Tehniški muzej Slovenije, Muzej Ribnica, Moderna galerija, Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej, Zavod Planica (Muzej športa), Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani in Zgodovinski arhiv Celje. Razstava, ki je nastala v organizaciji Ministrstva za kulturo RS, Zavoda En-knap, Slovenskega šolskega muzeja in Olimpijskega komiteja Slovenije je bila prvič predstavljena v Ljubljani jeseni 2017, z gostovanjem v Celju pa se prvič predstavlja zunaj prestolnice.

Večji del razstave je namenjen pregledu posameznih fragmentov iz zgodovine in razvoja športa na Slovenskem, posebnost razstave pa je povezovanje športa in umetnosti, saj  obiskovalci lahko prepoznavajo poudarke, kako so s športom tesno povezani tudi arhitektura in oblikovanje, vizualna umetnost ter gledališče.

Kot izvirni dodatek k razstavi reprodukcij je v Celju na ogled še umetniško delo Celjana Jureta Cvitana: Diego Armando. Slika v mešani tehniki iz leta 2009 preko več aktualnih odzivanj na družbeno dogajanje izpostavlja in nadgrajuje predstavljeno retorično vrednost razstave skozi narativ športa in umetnosti. Ob razstavi se predstavlja skozi interaktivno možnost pregledovanja šporntih vsebin preko tablice tudi Osrednja knjižnica Celje oziroma portal Kamra, ki ga slednja upravlja.

Tudi predstavitev izbora gradiva iz fondov in zbirk Zgodovinskega arhiva Celje želi reflektirati čim bolj širok družbeni pomen športa. Šport namreč niso le tekmovalni uspehi vrhunskih športnic in športnikov, ki se največkrat izpostavljajo skozi zgodovinske predstavitve, temveč zelo raznolika pahljača dejavnosti, ki vplivajo ali so posledica poskusov uvajanja telesne vzgoje in raznolikih športnih aktivnosti v človekov vsakdanjik.

Razstava je v celoti dostopna tudi v digitalni obliki na povezavi. 31. maja smo izvedli spletno odprtje razstave, ki bo na ogled v prostorih Zgodovinskega arhiva Celje vsaj do konca meseca avgusta 2018.

Vabljeni k ogledu!