Vsebina prispevka

Virtualni.ZAC

2. 12. 2020

V jeseni 2020, torej v obdobju drugega zaprtja javnega življenja zaradi bolezni Covid-19, smo v Zgodovinskem arhivu Celje zagnali nov portal na spletnem naslovu www.virtualni.zac.si. Na zaprtje kulturnih institucij za obiskovalce smo se odzvali z omogočenim prenovljenim virtualnim sprehodom po arhivu. Funkcionalnost virtualnega sprehoda po nekaterih notranjih prostorih arhiva, ki je bila dostopna uporabnikom že od leta 2018, smo nadgradili z možnostjo interaktivnih ogledov razstav.

V razstavišču si lahko trenutno ogledate razstavo Memento mori: Smrt in odnos do nje v arhivskem gradivu, v čitalnici pa je mogoče pogledati del razstave Stara šara?!: Problem dologoročne hrambe na sodobnih nosilcih informacij (prvotno predstavljena v 2013).

V času, ko obisk arhiva ni mogoč, si tako lahko uporabniki ogledate najnovejšo aktualno razstavo, ki za javnost zaenkrat sploh še ni bila odprta. Portal Virtualni.ZAC pa nam bo omogočal v novi obliki sprotno dodajanje novih razstav, ki bodo nastajale v prihodnosti. Na enak način smo dodali v interaktivni pregled tudi panoje z razstave Dekade: sedemdeseta 1970-1979 @Celje, ki je bila (prvotno odprta leta 2017)v 3D varianti posneta ob posnetku prvega virtualnega sprehoda leta 2018.

Portal bo tako ob omogočanju ogleda razstav v času, ko arhiv ni odprt, uporabnikom nudil tudi vpogled v pretekle “arhivske” razstave.