Vsebina prispevka

Šmartinsko jezero: od dokumenta k sprehodu

5. 9. 2016

Mestna četrt Nova vas, Mestna četrt Dečkovo naselje in Zgodovinski arhiv Celje vas v četrtek, 8. septembra, ob 18. uri vabijo v dvorano obeh mestnih četrtnih skupnosti Mestne občine Celje na naslovu Ulica bratov Vošnjakov 1 na tematski večer posvečen Šmartinskemu jezeru. Tri predavateljice (mag. Hedvika Zdovc – Zgodovinski arhiv Celje; Majda Kamenšek Gajšek – Gimnazija Celje – Center in Darja Zabukovec – Mestna občina Celje) bodo predstavile ideje, gradnjo, biološko raznolikost, današnjo umeščenost v prostor ter načrte z jezerom v prihodnosti.

Nastanek, okoliščine in načrte z jezerom nekoč je mogoče spremljati tudi s pomočjo ohranjenega arhivskega gradiva, kot tudi nekatere dogodke, ki so se ob jezeru skozi desetletja dogajali, ko je le-to postalo eno od priljubljenih prizorišč druženja ter uživanja in spoznavanja v naravnem okolju umetnega jezera.

Sprehod skozi dokumente, ki so skozi raznoliko gradivo ohranjeni, si lahko natančneje ogledate v spletni rubriki Iz hiše pisanih spominov: Šmartinsko jezero in kolaž spominov. Prispevek z objavo reprodukcij gradiva bomo objavili takoj po predavanju.

Vabilo (pdf)

Vabljeni pa ste, da se nam pridružite tudi na poučnem sprehodu okrog Šmartinskega jezera, v četrtek, 22. septembra, ob 16. uri, kjer bomo spomine, ideje, naravno pestrost in načrte lahko koristno združili še ob samem jezeru. Zbirno mesto bo ob jezu.

Sodelovanje arhiva v omenjenih dogodkih je del pred leti zasnovane akcije Podobe blokovskih četrti iz privatnih zbirk prebivalcev, kjer se arhivsko gradivo navezuje s socialno povezanostjo okolja delovanja.