Vsebina prispevka

Ženski liki Celjskih ob 8. marcu v Zagrebu

11. 3. 2019

V organizaciji Veleposlaništva Republike Slovenije v Zagrebu sta bila 8. marca 2019 Zgodovinski arhiv Celje in Pokrajinski muzej Celje gosta dveh dogodkov v hrvaški prestolnici. V Državnem arhivu v Zagrebu je bila odprta razstava ABC Arhivska Barbara Celjska avtorja dr. Aleksandra Žižka. Razstava predstavlja reprodukcije listin in dokumentov, ki pričajo o življenjski poti Barbare Celjske. Predstavljeno listinsko gradivo hranijo v Madžarskem državni arhivu, Arhivu Hrvaške akademije znanosti in umetnosti, Hrvaškem državnem arhivu, Državnem arhivu v Varaždinu ter Arhivu Republike Slovenije. Razstavljene listine prikazujejo Barbaro Celjsko kot soprogo in sovladarico cesarja Sigismunda Luksemburškega, v glavnem pa kot zemljiško gospodarico, ki nastopa kot razsodnica v zemljiških sporih fevdalcev in zaščitnica pravnega reda.

V Knjižnici Bogdana Ogrizovića pa je po odprtju razstave potekala še okrogla miza ob Mednarodnem dnevu žena z naslovom “Čarovnice in emancipiranke: od Barbare Celjske in Veronike Deseniške do danes”, na kateri so sodelovali kustos Pokrajinskega muzeja Celje mag. Damir Žerič, zgodovinarka mag. Martina Findrik ter veleposlanica Republike Slovenije na Hrvaškem dr. Smiljana Knez. Dogodek je moderirala prof. dr. Nadežda Čačinovič.

Razstava ABC Arhivska Barbara Celjska bo na ogled v prostorih Državnega arhiva v Zagrebu na Opatićki ulici do petka, 15. marca 2019.

Vabilo (pdf)