Vsebina prispevka

Umetnost, šport in dediščina

19. 9. 2017

Zavod RS za šolstvo (ZRSŠ), Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS, Ministrstvo za kulturo RS, Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez, Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani ter Zavod EN-KNAP v okviru Evropskega tedna športa 2017 vabijo na celodnevni nacionalni strokovni posvet Umetnost, šport in dediščina, ki bo v ponedeljek, 25. septembra 2017, v Centru kulture Španski borci, Zaloška 61, Ljubljana. Na povezavi najdete vabilo in program dogodka. Prijava je odprta do 21. septembra 2017 na spletni strani ZRSŠ.

Od 25. septembra do 14. oktobra 2017 bo v Španskih borcih na ogled tudi razstava Umetnost, šport in dediščina. V razstavo smo se s svojim prispevkom ob različnih partnerjih vključili tudi v Zgodovinskem arhivu Celje, kjer že nekaj let kažemo dobro prakso povezovanj med naslovnimi temami. Z izborom gradiva, ki ga je pripravil dr. Borut Batagelj, dopolnjujemo predvsem predstavitve različnih muzejskih institucij in izpostavljamo raznolikost, reprezentativnost in potencial arhivskega gradiva, ki ga slednje nosi v preseku med dediščino in telesno kulturo.

V okviru Evropskega tedna športa (23. – 30. september) poleg razstave v Centru kulture Španski borci najavljamo tudi vodstvo po razstavi Celjski olimpijci v Zgodovinskem arhivu Celje, ki bo 28. septembra 2017, ob 11. uri. Po razstavi bo vodil dr. Bojan Himmelreich, avtor razstave in kataloga. Razstava obravnava udeležbo posameznih Celjanov ali članov celjskih športnih klubov (skozi gradivo in njihove osebne zgodbe) na olimpijskih igrah od Berlina 1936 do Seula 1988. Udeležba je brezplačna, v primeru večje skupine prosimo za najavo na info@zac.si.