Vsebina prispevka

Razstava, kot je še ni bilo

28. 3. 2015

Izpostavimo še enkrat. Razstava Arhivi – zakladnice spomina je edinstven projekt, ki je na ogled obiskovalcem slovenske prestolnice. Slovenski arhivi pogosto, dolgo in zelo uspešno sodelujemo, a razstave kot je ta, še ni bilo. Skupna razstava desetih slovenskih arhivov je bila odprta 3. marca 2015, na ogled pa ostaja v prostorih Narodnega muzeja Slovenije na Metelkovi še do 10. maja 2015. Iz okrog 75 kilometrov arhivskega gradiva, ki ga hranijo sodelujoči arhivi, je ekipa pod vodstvom dr. Andreja Nareda iz približno 1000 dokumentov izbrala najprej 246 kosov gradiva, ki so bili že predstavljeni v zajetni knjigi na 536 straneh. Spomnimo, monografijo smo predstavili tudi v Zgodovinskem arhivu Celje ob izteku leta 2014. Za razstavo pa je ekipa sodelujočih arhivov iz tega izbora sestavila nov nabor 170 dokumentov, ki so zdaj predstavljeni na razstavi. Kot dopolnilo je tam izpostavljenih tudi nekaj predmetov iz zbirk Narodnega muzeja, toda tokrat so muzejski predmeti prvič v izraziti senci izbora arhivskega gradiva.

Razstava je zasnovana skozi razstavna poglavja, znotraj katerih je kot vodilna zgodba vedno izpostavljen en kos arhivskega gradiva. Na spletni strani Arhiva Republike Slovenije je predstavljena struktura razstave, ki se vsebinsko naslanja po naslednjih poglavjih: Za vse večne čase (Pergamentne listine), Od lista do knjige (Rokopisne knjige – kodeksi), Oblast in mi (Gradivo uprave), Brez dela ni jela (Gradivo gospodarskih dejavnosti), Pred vrati postave (Gradivo pravosodja), Očetov naših imenitna dela (Gradivo kulture, šolstva, zdravstva, ver in ostalih družbenih dejavnosti), Osebno (Zasebno arhivsko gradivo), Davki nam pijejo kri (Urbarji, davčne knjige, zemljiške knjige in katastri), Joannes est nomen eius (Matične knjige), Stati inu obstati (Slovenika – izbor najstarejših dokumentov v slovenskem jeziku), Razglašamo in v vednost dajemo! (Razglasi, plakati in letaki), Med idejo in izvedbo (Načrti), Tu smo doma (Karte in zemljevidi), Ujeti trenutki (Fotografije in razglednice), Saj ni res, pa je (Predmeti in druga čudesa), Gibljive slike (Filmsko arhivsko gradivo).

Obiskovalce razstava pa bi še posebej radi opozorili na spremljevalni program, ki se bo odvil do zaključka razstave:

20150304_104013_resized

Predavanja iz cikla “Prvi torek v mesecu”:
Torek, 3. 3. 2015, ob 18. uri, dr. Andrej Nared, Arhiv RS: Arhivi – zakladnice spomina
Torek, 7. 4. 2015, ob 18. uri, dr. Jedert Vodopivec Tomažič, Arhiv RS: Trajnost in obstojnost arhivskih dokumentov

Strokovna javna vodstva po razstavi:
Nedelja, 29. 3. 2015, ob 11. uri: vodi dr. Andrej Nared, soavtor razstave
Nedelja, 19. 4. 2015, ob 16. uri: vodi mag. Blaž Otrin, soavtor razstave
Nedelja, 10. 5. 2015, ob 11. uri: vodi dr. Andrej Nared, soavtor razstave

Delavnice za otroke – “Z miško Mico v svet srednjeveških pisarjev” (vodijo dr. Zdenka Bonin, Nina Gostenčnik in dr. Aleksander Žižek)
Sobota, 28. 3. 2015, ob 11. uri
Sobota, 18. 4. 2015, ob 11. uri
Sobota, 9. 5. 2015, ob 11. uri

Ob tem pa se bodo v Slovenski kinoteki zvrstili tudi Ponedeljkovi filmski večeri. Obiskovalci razstave v muzeju ali filmske predstave v kinoteki, izkoristite eno od ugodnosti: Z uporabljeno kinotečno vstopnico lahko obiskovalci na blagajni Narodnega muzeja Slovenije – Metelkova dvignejo brezplačno vstopnico za ogled razstav. Ali, z uporabljeno vstopnico Narodnega muzeja Slovenije lahko obiskovalci na blagajni Slovenske kinoteke dvignejo brezplačno vstopnico za ogled ene filmske predstave po lastnem izboru iz rednega programa kinoteke. Akcija v sodelovanju s Slovensko kinoteko velja do 10. maja 2015.

Razstavo so pripravili: Arhiv Republike Slovenije, Pokrajinski arhiv Koper, Pokrajinski arhiv Maribor, Pokrajinski arhiv v Novi Gorici, Zgodovinski arhiv Celje, Zgodovinski arhiv Ljubljana, Zgodovinski arhiv na Ptuju, Nadškofijski arhiv Ljubljana, Nadškofijski arhiv Maribor in Škofijski arhiv Koper. Omogočilo jo je Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in sponzorji. Novice v zvezi z razstavo, dogodki in pokrovitelji se sproti ažurirajo na predstavitveni strani razstave.

Torej, obiščite zakladnico spominov, obiščite arhive še v muzeju!

65185986_1
Listina z razstave: Povzdig svobodnih Žovneških v grofe Celjske. 1341, original, pergament, 40 cm x 63 cm. Arhiv Republike Slovenije.