Vsebina prispevka

Miška Mica najde Leopoldovo pismo Rozaliji

17. 12. 2014

Po uspešnem prvencu slikanice “Miška Mica v arhivu”, ki je po letu 2010 doprinesla tudi k uveljavljanju novih pristopov v arhivski pedagogiki, sta se avtorici arhivistki Zgodovinskega arhiva Ljubljana Nataša Budna Kodrič in Barbara Pešak Mikec lotili nove zgodbe poučnih dogodivščin vedeželjne miške Mice in učenega arhivskega duhca Ferdija. V novi knjižni izdaji – tudi tokrat jo je ilustrirala Tina Brinovar – se Mica znajde v arhivskem skladišču, kjer ji Ferdi pomaga razvozlati vse skrivnosti pisma, ki ga je našla na podstrešju. Skupaj ugotavljata, da je pismo nastalo v začetku 19. stoletja, ko je v Ljubljani potekal veliki politični kongres, kjer so sodelovali številni evropski vladarji, med njimi tudi Leopold z najdenega pisma. Mica in Ferdi v različnih vrstah arhivskega gradiva razkrijeta še njuno poznejšo življenjsko zgodbo. Ob tem se miška Mica ponovno seznanja z arhivističnim izrazoslovjem, ki je v besedilu otrokom primerno pojasnjeno, pojmi pa so podrobno razloženi tudi na koncu pravljice.

Pravljica »Miška Mica najde Leopoldovo pismo Rozaliji« je delo, ki se loteva predvsem obravnav zgodovine Ljubljane, po analogiji pa bi lahko obravnavala tudi katerokoli drugo mesto. Avtorici prilagajata način komuniciranja strokovnega polja dediščine, zgodovine in arhivov vzgoji in izobraževanju najmlajših, kar je za polje stroke gotovo izziv. Izobražena mladina, ki po eni strani razvija spoštljiv odnos do preteklosti, obenem pa se seznanja s potenciali, ki jih ponuja arhivsko gradivo, je gotovo ena od poti k boljšem uveljavljanju položaja arhivov v sodobni družbi.

Pravljica je izšla v založništvu Zgodovinskega arhiva Ljubljana ter ob pomoči slovenskih javnih arhivov. Tudi v Zgodovinskem arhivu Celje smo jo zelo vzeli za svojo, zato se v zvezi z njo lahko obrnete tudi na nas.