Vsebina prispevka

Na štajersko-hrvaški meji v Sarajevu

5. 1. 2014

Beseda teče seveda o razstavi treh slovenskih in treh hrvaških obmejnih arhivov. Razstava Mesta in trgi ob hrvaško-štajerski meji / Gradovi i trgovišta na hrvatsko-štajerskoj granici se je namreč 12. decembra 2013 odprla v glavnem mestu Bosne in Hercegovine na pobudo Historijskega arhiva Sarajevo. Razstava je s predstavitvenimi panoji izbora arhivskega grdiva za 16 posameznih obmejnih mest in trgov (Zagreba, Samobora, Celja, Brežic, Podčetrtka, Rogatca, Ptuja, Ormoža, Središča ob Dravi, Varaždina, Krapine, Vinice, Maribora, Ljutomera, Čakovca in Štrigove) skupaj z nekaterimi izdelki, ki so značilni za posamezna okolja, na ogled v samem jedru Sarajeva, na Baščaršiji, v Muzeju grada Sarajeva (Brusa Bezistan).

Razstava tako že s svojo 11. postavitvijo spet postavlja pomemben mejnik na njeni poti in poslanstvu. Po gostovanju v razstaviščih arhivov gostiteljev, njenemu prehodu v razstavišča trgov neposredno ob meji, je razstava z umestitivjo v Sarajevo dosegla povsem nov in dopolnjen kontekst.

Projekt, ki je nastal v partnerstvu SIHeR, izpostavlja povezovalno vlogo obmejnega področja ob slovensko-hrvaški meji, v sporočilu arhivov in njihove dejavnosti pa sporočilnost usmerja v potrebo po sodelovanju ter arhive postavlja na raven, ko slednji ne sprejemajo le vloge branikov ozkih nacionalnih interesov. Zelo plodno dolgoletno sodelovanje vseh šestih obmejnih arhivov (s sedeži v Varaždinu, Štrigovi, Zagrebu, Ptuju, Mariboru in Celju) s Historijskim arhivom Sarajevo tako ob utrjevanju strokovnih vezi nosi pomembno sporočilo tudi za sodobno situacijo v Bosni in Hercegovini.