Vsebina prispevka

“Za poljubčke je dobil vse”: Črna kronika

2. 10. 2013

V prostorih Zgodovinskega arhiva Celje smo 8. 10. 2013 odprli novo, zanimivo in “nevarno” razstavo. “Za poljubčke je dobil vse” : Črna kronika v sodnih dokumentih Zgodovinskega arhiva Celje

Nesreča sočloveka očitno od nekdaj privlači sodobnike. Zdi se, kot da se danes ta občutek še bolj stopnjuje, saj čas tabloidizacije medijev skozi vsakdanjik prinaša vedno bolj v ospredje zgodbe, ki so vezane na kriminal, tragedije, korupcijo … Črna kronika je ena od najbolj spremljanih in debatiranih vsebin, obvladuje tako mreže javnega kot tudi zasebnega komuniciranja. Poplava tovrstnih vsebin pogosto meji že na meje dobrega okusa in vprašati se gre, mar pojavnost črne kronike ne vpliva tudi na črno vzdušje v družbi. Težko bi namreč verjeli, da so danes naše duše kaj bolj črne od duš naših predhodnikov.

Z razstavo »Za poljubčke je dobil vse« se v Zgodovinskem arhivu Celje zopet odzivamo na sodobno stanje družbe, s katerim bi radi pokazali paleto primerov, ki so prednikom že nekoč razburjali vsakdanjik. Ne le danes, ko se zdi, da krivica zadane vse več ljudi in nesreča pogosto sreča človeka, že nekoč so se sodobniki zelo pogosto soočali s hudimi primeri. Laži, nasilje, prevare, umori, splavi, detomori, spolni delikti, kraje, prometne nesreče, prepovedana politična propaganda … so plejada primerov, ki se odražajo skozi dolge tekoče metrov arhivskega gradiva, ki ga hranimo. Ne zatiskamo si oči pred tem, da se poplava primerov, zrelih za obravnave (in obsodbe) sodišč, dogaja tudi danes, na način, kot to lahko najbolje storimo kot arhivska institucija, bi radi pokazali, da je takšnih (in hujših) primerov bilo vse polno tudi nekoč.

Tragedije danes niso nič večje, kot so bile nekoč, navkljub temu da bi jim mediji danes z dramatičnim poročanjem radi vdahnili epohalne in ekskluzivne razsežnosti. Prav nasprotno temu so nekoč rubrike črne kronike pričenjale polniti časopisne stolpce zadnjih strani zato, da bi bile usmerjene v preventivo, poskušale so vzgajati, opozarjati, karati, poučevati sodobnike, da bi se iz zgodb česa naučili. Danes iz objav veje bodisi nota pomilovanja, usmiljenja bodisi spektakularnega poročanja.

Razstava, ki z ene strani tako poskuša odbrati raznolike, tudi šokantne primere iz preteklosti, se tako po eni strani odziva in zrcali sodobno stanje družbe, po drugi pa bi sodobnikom hkrati
rada predvsem odprla oči in glavo.

Avtorica razstave je mag. Metka Bukošek.

Razstava bo v prostorih arhiva na ogled predvidoma do aprila 2014. Ogled razstave je na lastno odgovornost, saj nekateri predstavljeni primeri znajo človeka dodobra presuniti. Enega od več kot dvajsetih primerov črne kronike, ki jih razstava obravnava smo objavili v rubriki spletne strani “Iz hiše pisanih spominov”.

V pokušino še nekaj naslovov drugih obravnavanih primerov:

Najprej zastrupil, potem zadavil
Zet ji ni bil všeč
Tudi on bi rad fotografiral
Pečena piška iz tujega kurnika
Telohove koreninice zoper nezaželeno nosečnost
Čez Solčavo v Avstrijo
Detomor iz nevednosti
S psovkami in udarci sprejel bolno ženo
Jaz bom tisti evropski mizi že pokazal
Os ga je ubila
Ljudstvo strada, sevniški mesarji pa bogatijo
Pobral bi zavarovalnino
Velenjski roparji pred sodbo ljudskih sodnikov
S tistim čolnom si nam deske kradel
Denar bi koval
Res sem hotel »probat«, ali mi ista ni pustila
Punčko je spolno zlorabil, da bi svojemu pohotu ugodil

Razstava je nastala ob podpori Ministrstva za kulturo RS, Mestne občine Celje in Zavarovalnice Triglav

Kliping:
Delo
Planet Siol.net
Celje.info
24ur.com
RTVSLO