Vsebina prispevka

Avtomobilski dirkač nadaljeval dirko

12. 9. 2013

Znani avtomobilski dirkač Stjepan Šantavec se je 1. septembra 1952, okoli šestnajste ure vozil s svojim dirkalnim avtomobilom znamke Fiat po regionalni cesti Litija – Radeče čez Podkum. Vračal se je iz avtomobilskega državnega prvenstva na Ljubelju. Šantavec je vozil z veliko hitrostjo, nad 100 km/h. Na ovinku, blizu tovarne papirja v Radečah, se je srečal z avtobusom znamke Ford. Kljub temu, da sta voznika močno zavirala, šofer avtobusa pa se je umaknil skrajno na desno stran ob obcestno ograjo, se trčenju nista izognila. Šantavcu so zablokirale zavore, zato je z veliko hitrostjo zadel avtobus. Trk je bil tako močan, da je dirkalniku odbilo sprednje kolo in močno poškodovalo karoserijo. Škodi se ni izognil tudi avtobus, saj je imel močno poškodovani sprednji del. Škoda na avtobusu je znašala okoli 120.000 din.

Stjepan Šantavec je bil spoznan za krivega povzročitve prometne nesreče zaradi prevelike hitrosti in obsojen na sedem mesecev zapora, na plačilo stroškov kazenskega postopka, plačilo odškodnine sopotniku ter na povračilo škode lastniku avtobusa. Po pritožbi se je kazen spremenila v denarno kazen ter na plačilo stroškov pritožbe.

 SI_ZAC/1220, Okrajno sodišče Trbovlje, AŠ 30, K 342/52

Primer napoveduje novo razstavo Zgodovinskega arhiva Celje, katere avtorica je arhivska svetovalka, mag. Metka Bukošek.

Razstavo z naslovom “Za poljubčke je dobil vse” : paleta primerov črne kronike iz fondov pravosodnih organov Zgodovinskega arhiva Celje bomo slavnostno odprli v prostorih arhiva v torek, 8. oktobra 2013.

Vabljeni!