Vsebina prispevka

Celjski umetnik z “olimpijsko normo”

23. 7. 2012

V Zgodovinskem arhivu Celje je bila v sredo, 25. 7. 2012, ob 12. uri, ob razstavi Celjski olimpijci 1936-1988 tiskovna konferenca, ki se navezuje na aktualne olimpijske igre v Londonu.

Mlajši celjski ustvarjalec Tomaž Milač je povabljen v London, kjer bo med olimpijskimi igrami od 1. do 6. avgusta s svojo sliko »Pink Flamingo«, skupaj s 500 razstavljavci iz celega sveta, razstavljal v Muzeju Barbican. Projekt je del programa Creative Cities (Olympic Fine Arts), ki je nadaljevanje uspešnega razstavnega projekta – spremljevalna dejavnost Olimpijskih iger v Pekingu 2008. Osnovno vodilo razstave je, da umetnost ustvarja Igre lepše. Organizatorji so: Ministrstvo za kulturo Kitajske, Olimpijski komite Kitajske, Kitajska nacionalna akademija umetnosti, Organizacijski odbor londonskih olimpijskih iger.

Zgodovinski arhiv Celje s tiskovno konferenco napoveduje tesnejše sodelovanje z lokalno sodobno umetnostno sceno, saj prepoznava v tem novo priložnost. Vloga arhivske sodobne institucije v predstavljanju javnosti – tako kot se to dokazuje že skozi nekaj aktualnih projektov celjskega arhiva – ni in ne more ostajati povezana zgolj z zgodovino, temveč, prav nasprotno, se mora tesno vpeti v sodobno dogajanje. Podobno kot sodobna umetnost, mora tudi arhivska institucija zaznavati dinamiko in prepoznavati značilnosti sodobnega sveta, da slednjemu skozi ohranjeno arhivsko gradivo lahko nastavi zrcalo.

Na tiskovni konferenci sta projekt in sodelovanje predstavila direktor arhiva dr. Borut Batagelj ter celjski umetnik z “olimpijsko normo” Tomaž Milač.

Eno od Milačevih platen (Bang, bang, bang) je že zdaj na ogled v okviru razstave Celjski olimpijci 1936-1988.

Kliping
RTVSlo (MMC)
Planet Siol.net
Radio Antena
Večer