Vsebina prispevka

Razstava obmejnih trgov in mest v Rogatcu

20. 6. 2012

V petek, 22. junija 2012, je bila v okviru občinske proslave dneva državnosti v  dvorani pristave dvorca Strmol v Rogatcu v organizaciji Zavoda za kulturo in turizem Rogatec otvoritev skupne razstave treh hrvaških in treh slovenskih, štajerskih arhivov: Mesta in trgi ob hrvaško-štajerski meji / Gradovi i trgovišta na hrvatsko-štajerskoj granici.

V okviru plodnega sodelovanja v projektu SIHeR so razstavo poleg Zgodovinskega arhiva Celje sooblikovli še: Državni arhiv v Zagrebu, Državni arhiv za Medžimurje, Državni arhiv v Varaždinu, Zgodovinski arhiv na Ptuju ter Pokrajinski arhiv Maribor.

Gradivo razstave se skozi ožji izbor arhivskega gradiva osredotoča na predstavitev zgodovine 16 obmejnih trgov, mest in sedežev arhivov.  V razstavo in katalog so vključene predstavitve: Zagreba, Samobora, Celja, Brežic, Podčetrtka, Rogatca, Ptuja, Ormoža, Središča ob Dravi, Varaždina, Krapine, Vinice, Maribora, Ljutomera, Čakovca in Štrigove.

Razstavo je odprl župan občine Rogatec Martin Mikolič, kontekst nastajanja, vsebino in katalog k razstavi pa je  predstavil dr. Borut Batagelj, direktor Zgodovinskega arhiva Celje.

Razstava, ki je bila najprej odprta v Zagrebu, prihaja preko Celja in Maribora zdaj v Rogatec, kjer bo v pristavi dvorca Strrmol na ogled čez celo poletje. Razstava s tem dogodkom končno dobiva novo dimenzijo, saj se iz razstavišč parterskih arhivov zdaj seli neposredno ob mejo, med ljudi, ki tam živijo.

Direktor arhiva ob odprtju skupne razstave.

vir: mulitmedijsko poročilo z dogodka na kozjansko.info.

Kliping:
Planet Siol
Kozjansko.info