Vsebina prispevka

Odkrito in zakrito v času osamosvajanja Slovenije

12. 10. 2021

Knjiga Jožeta Volfanda »Odkrito in zakrito v času osamosvajanja Slovenije: Celjski večeri 1989-1993«, ki je izšla v sozaložništvu Muzeja novejše zgodovine Celje, podjetja Fitmedia in Zgodovinskega arhiva Celje, skozi prizmo 19. Celjskih večerov, ki jih je avtor zasnoval in vodil, predstavi goste, ozadja in odmeve na te večere, v veliki meri pa preko teh večerov ter medijskega orisa kariere avtorja pomaga razumeti čas, odločitve in spremembe, ki so vodile k demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije ter razpadu Jugoslavije.

Knjiga je bila predstavljena na prireditvi v Celjskem domu, 6. oktobra 2021, kjer je avtor po uvodnem pogovoru, v katerem sta sodelovala dr. Tonček Kregar in dr. Borut Batagelj, moderiral in obudil 20. Celjski večer, ko je z nekaterimi gosti iz preteklosti razpravljal o aktualnih problemih v državi in v svetu ter možnostih njihovega reševanja.

Koncept Celjskih večerov, kjer sta Jože Volfand in Drago Medved vodila pogovore s številnimi izpostavljenimi akterji dobe prehoda v novo državo, je pomenil v tistem času pomemben model soočenj na javnih tribunah, kjer so akterji govorili odprto in sproščeno ter odpirali v kritičnem času prostor dialogu. Obenem so Celjski večeri postavljali Celje na politični zemljevid širše regije.

Knjiga, ki je izšla ob tridesetletnici osamosvojitve je po svoje tudi pogled na ta čas skozi preplet virov in odmevov, poleg tega pa je močno izpostavljena tudi avtorjeva vpetost ter osebna stališča, ki so se mu oblikovala skozi predstavljeno pot pionirskega moderiranja pogovorov v živo na tedanji nacionalni in velenjski televiziji ter urednikovanja v časopisnih hišah Novega tednika in Dela.

Knjiga je izšla v manjši nakladi in ni naprodaj, dostopna pa bo v vseh pomembnejših splošnih in specializiranih knjižnicah.

TV Celje

Fotogalerija MNZC