Vsebina prispevka

Pred Prešernovim spomenikom (1905)

4. 2. 2021

V osebnem fondu SI_ZAC/1003 Brenčič Radovan hranimo tisk pesmi Josipa Stritarja: »Pred Prešernovim spomenikov v Ljubljani dne 10. septembra 1905. l.«

Navdih za Stritarjevo pesem je bilo slavnostno odprtje Prešernovega spomenika v Ljubljani. Odprtje je obenem dvignilo tudi veliko prahu, saj je za afero poskrbel ljubljanski nadškof Jeglič, katerega je na spomeniku zmotilo golo oprsje Prešernove muze. Prireditev je ob narodnem slavju obenem pomenila tudi že manifestacijo politično razklanega naroda na liberalce in klerikalce.

Ob odkritju spomenika so se s priložnostno pesnitvijo poklonili Prešernu tudi drugi pesniki, ob Josipu Stritarju tudi Anton Aškerc v Slovenskem narodu.

Stritarjevo pesem je na letak obojestransko natisnil in založil Karel Gorišek na Dunaju in je bržkone predstavljala imeniten spominek na ta dogodek.

Radovan Brenčič, preko katerega je pesem prišla v arhiv, se nam s tovrstnim gradivom razkriva ne le kot pomemben pravnik in gledališki organizator, temveč tudi kot zbiratelj zanimivega gradiva.