Vsebina prispevka

Andraž Purg: Teren

18. 6. 2019

Zgodovinski arhiv Celje nadaljuje s tretjo iz serije zunanjih panojskih razstav v celjskem mestnem jedru: Fotograf – trenutek – zgodovina. To poletje na Krekovem trgu gostuje razstava fotografa Andraža Purga: Teren.

Andraž Purg (1976) je že dolgo v službi fotografije. Resneje se s fotografijo ukvarja od leta 1998, povsem poklicno pa od leta 2004. Izbor fotografij na razstavi je zgolj drobec iz njegove ustvarjalnosti, ki zrcali idejo, da je Purg kronist časa in prostora. S tega vidika je sodelovanje z Zgodovinskim arhivom Celje posebej dragoceno, saj je njegova fotografija po eni strani kot fotoreportaža odraz vrednotenja in dopolnilo uredniške politike medijev, po drugi strani pa osebna zgodba njegovih načrtnih ali naključnih srečevanj. Purg je tako rekoč stalno na terenu in njegovo več kot desetletno dokumentiranje že lahko prepoznavamo kot zelo zanimivo za arhivsko dejavnost. Njegovo konsistentno spremljanje in navdih, ki ga skozi akcije in reakcije beleži z vidika registriranja stalnic in sprememb postaja namreč z vsakim dnem bolj zanimivo ne le za vrednotenje skozi umetniško ali novinarsko izpovedno vrednost. Njegova fotografija je obenem tudi zgodovinski vir.

Na razstavi je na ogled 20 fotografij z raznolikimi motivi, ki so nastale med letoma 2002 in 2011. Izbor sta opravila Andraž Purg in dr. Borut Batagelj. Razstava bo na ogled od 19. junija do 19. julija 2019.