Vsebina prispevka

Ta veseli dan kulture 2016

27. 11. 2016

V Zgodovinskem arhivu Celje se tudi letos priključujemo vseslovenskemu praznovanju Prešernovega rojstnega dneva. V Prešernovem letu 2000 je Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije začelo s pobudo dneva odprtih vrat slovenskih kulturnih ustanov, ki se je preoblikovala v Ta veseli dan kulture. Prireditev je prerasla v množičen kulturni dogodek in vsakoletno veselo praznovanje ob 3. decembru. Tedaj svoja vrata še bolj na široko odprejo številni nacionalni in občinski kulturni zavodi.

V Zgodovinskem arhivu Celje bomo v ta namen odprli vrata za obiskovalce tudi v soboto3. decembra 2016, in sicer od 9.-13. ure.

Ob 10. uri  bomo za obiskovalce pripravili brezplačno vodstvo po razstavi Začetki jadralnega letalstva v Celju. Po razstavi, ki smo jo zaradi velikega zanimanja obiskovalcev podaljšali še v december, bo vodil avtor dr. Bojan Himmelreich. Z njim boste vzleteli v prvo polovico prejšnjega stoletja, ko je skupina navdušena nad jadralnim letenjem z lastnim denarjem začela izdelovati jadralno letalo. Spoznali boste povezavo med klavirjem in letalom, začutili navdušenost ob prvih uspešnih poletih. Opazovalci so navdušene letalce imenovali kar »samomorilci«, a slednji vedo povedati, kako lepo je bilo »frleti«. Navdušenje in zavzeto skupinsko delo je prineslo rezultat: dve jadralni letali, ki so jih postavili na ogled na obrtni razstavi v Celju, avgusta 1937. Iz tega obdobja so tudi prvi letalski mitingi.

Ob 10.30  sledi predstavitev arhiva, nalog arhiva, arhivskega gradiva (zgodovinskih virov), ogled arhivskih skladišč in restavratorske delavnice.

Od tega dne dalje bo v čitalnici arhiva na ogled tudi razstava Stara šara?!: problem dolgoročne hrambe na sodobnih nosilcih informacij. Razstava, ki smo jo v Celju gostili leta 2013 in je medtem gostovala na Ptuju in v Mariboru, se brez otvoritvenega dogodka za nekaj mesecev spet vrača v Celje.

Obenem ste vsi zainteresirani vabljeni, da se udeležite cele vrste drugih prireditev, ki bodo potekale po celotni državi in tudi v zamejstvu.

Vse prireditve so objavljene na povezavi.