Vsebina prispevka

Cele, Cele!

29. 8. 2016

Obeleževanje 70. letnice rokometa v Celju je priložnost, da zagrizemo v zgodovino. Razstava »Cele, Cele!« se spušča v igro s rokometno preteklostjo Celja, ki ni sestavljena le iz zmag, porazov, igralcev in klubske podpore. Zunanja panojska razstava, ki temelji na slikovnih reprodukcijah arhivskega gradiva, je živa zgodba sedmih desetletij, ki se vsak dan dopolnjuje in poganja miselni svet od tekme do tekme, od sezone do sezone – z igrišč v zgodovino.

Pogledov na celjski rokomet je vsaj toliko, kot je posameznikov, ki so ga dejavno oblikovali in spremljali. Razstava je zato le eden od pogledov na zgodovino kluba, ki prikazuje nekatere pomembne mejnike in je del mnogo širše zgodbe o privrženosti, izjemnemu delu z mladimi generacijami, entuziazmu posameznikov in strokovnem delu, ki je iz ljubiteljskih korenin prešlo v profesionalnost in klub leta 2004 poneslo v sam vrh Evrope. Rokometni klub Celje Pivovarna Laško je danes najtrofejnejši v moškem rokometu v Sloveniji. Vsaka generacija rokometašev je priigrala uspeh, ki je bil zanjo mejnik. Glede na različne pogoje, ki jih je klub imel v posameznih obdobjih, lahko uspehe med sabo le deloma primerjamo, vsi pa danes kažejo mestu in meščanom zgled za pot k uspehom in skozi navijaško geslo »Cele, Cele!« odražajo pripadnost in ponos.

Razstavo uvede kratka predstavitev dveh predhodnikov rokometa v Celju, kot ga poznamo danes, to sta hazena – ženska oblika rokometa, ki je bila v Celju poznana v času med obema vojnama in predvsem predstavitev velikega rokometa, kot danes slabo poznanega predhodnika, ki se neposredno naveže na prve uspehe celjskega rokometa. Generacija igralcev velikega rokometa, ki se je igral v Celju na nogometnih igriščih že neposredno med vihro druge svetovne vojne v okviru športnega kluba westnove emajlirne tovarne, se je namreč povezala v zgodbo uspehov generacije velikega rokometa takoj po osvoboditvi v okviru široko športno zastavljenega kluba Kladivar. Zadnja tekma v velikem rokometu je bila v Celju odigrana leta 1964, so pa od začetka 50-tih let 20. stoletja naglo rasli zanimanje in uspehi »malega rokometa«, torej sodobne oblike rokometa, ki se je v Celju prvič odigral kot propagandna tekma na prostoru pred železniško postajo leta 1951. Do preloma v celjski zgodovini rokometa pride v začetku 60-tih let, ko se v okviru Železničarskega rokometnega kluba (ŽRK) Celje združijo vsi najboljši organizatorji in športniki (1964) in začnejo pot k novim uspehom. Prva prelomnica je dosežena leta 1966, ko se ŽRK Celje prvič uvrsti v I. zvezno jugoslovansko ligo. Celjani so odtlej v neposrednem stiku z najboljšim rokometom, večkrat izpadejo in se znova uvrstijo v zvezno ligo, predvsem pa vse pogosteje zbirajo naslove in žanjejo uspehe od mlajših selekcij do članske vrste, najboljši posamezniki pa so tudi člani različnih izbranih selekcij jugoslovanske reprezentance. Razstava se tako osredotoča predvsem na vidne uspehe rokometnega kluba, ki je deloval pod različnimi imeni, Kladivar (od leta 1947), ŽRK Celje (združen 1964-1978), Aero Celje (1978-1990) in naposled Rokometni klub Celje Pivovarna Laško (1990 do danes), predstavi pa tudi vse pomembnejše lokacije igranja klubskega rokometa v Celju: od Čreta in Glazije v velikem rokometu, do Skalne kleti, Golovca in Zlatoroga. Bolj izpostavljen na razstavi je največji uspeh kluba v zgodovini iz leta 2004, ko so Celjani bili zmagovalci lige evropskih prvakov in evropskega superpokala.

Partnerji pri nastajanju razstave so: Rokometni klub Celje Pivovarna Laško, Muzej novejše zgodovine Celje in Zgodovinski arhiv Celje. Avtorja razstave sta dr. Borut Batagelj (ZAC) in Urška Ženko (MNZC), oblikovne rešitve pa so delo ekipe Filter, urbane rešitve. Gradivo za razstavo je posredovalo več kot 15 posameznikov in institucij, z vsebinskimi dopolnitvami pa so bili avtorjema v veliko pomoč: Tone Goršič, Mirko Mejavšek, Franc Ramskugler, Andrej Šušterič in drugi aktivni akterji zgodovine celjskega rokometa. Razstava »Cele, Cele!« je del velikega praznovanja 70 let rokometa v Celju, na ogled pa bo še celoten mesec september na Trgu Celjskih knezov pred Mestno občino Celje.

Odprtje razstave bo v četrtek, 1. septembra 2016, ob 11:30 na Trgu Celjskih knezov. Vabljeni!