Vsebina prispevka

Slovenski Hamleti

21. 3. 2016

Vabljeni s ogledu virtualne razstave ob 400-letnici smrti Williama Shakespeara, ki sta jo pripravila Slovenski gledališki inštitut in Novi Zato, v sodelovanju s slovenskimi gledališči, centrom Prodok teater TV, Zgodovinskim arhivom Celje in Radiom Slovenija.

Digitalna razstava Slovenski Hamleti predstavlja triindvajset slovenskih Hamletov, triindvajset slovenskih gledaliških prvakov, ki so Shakespearovega kraljeviča Danskega interpretirali v dvaindvajsetih slovenskih uprizoritvah, od leta 1899 do leta 2013, ter zvočne posnetke znamenitega monologa Biti ali ne biti, v šestih slovenskih prevodih, ki jih interpretira Branko Šturbej. Razstava je nastala v Slovenskem gledališkem inštitutu kot nadaljevanje razstave Hamlet na Slovenskem, ki je bila na ogled v Cankarjevem domu v začetku leta 2016. Avtorica razstave je Mojca Jan Zoran, soavtorica besedil razstave pa Ana Perne.

Na fotografiji Viktorja Berka je predstavljen Peter Boštjančič, ki je Hamleta prvič odigral v letu 1981 v predstavi SLG Celje (režiserka Vida Ognjenović).

SI_ZAC/0900 Slovensko ljudsko gledališče Celje.