Vsebina prispevka

Zlomljen nož, s katerim je bil umorjen Boštjan Svetko

15. 9. 2015

Znotraj bogatega in raznolikega gradiva pravosodnih organov, ki ga hranimo v Zgodovinskem arhivu Celje, naletijo delavci arhiva pri urejanju in popisovanju tudi na nenavadna odkritja. Pridni prsti, ki so vajeni listanja med kilometri gradiva, včasih nepričakovano otipajo tudi kakšen trši predmet. V aktualni objavi prihajamo na sled nekoč smrtonosnega in okrvavljenega orožja, ki se je očitno med spisovnim gradivom ohranilo kot “corpus delicti”.

Nož je kot dokazni predmet del sodnega spisa Blaža Sorčana, ki ga je deželsko sodišče Šoštanj preiskovalo zaradi umora Boštjana Svetka. Zločin se je zgodil 19. februarja 1834 v Savinjski dolini v bližini Podvina, kjer je bil doma umorjeni. Morilca so preiskovalci zelo hitro odkrili, saj je bil v svojem okolju znan kot težaven, divji in hudoben, omenjenega dne pa ga je več ljudi videlo s Svetkom. Štirinajstletnega Blaža Sorčana so po preiskavi obsodili na petnajst let težke ječe.

Več o umoru in njegovih okoliščinah si lahko preberete v razpravi Aleksandra Žižka: Pol očenaša za umor, ki je objavljena v reviji Zgodovina za vse, leto XII (2005), št. 1.

Zgodovinski arhiv Celje, SI_ZAC/0474, Deželsko sodišče Šoštanj, a. š. 1, spis K4.
Nedatirano /pred 1834/