Vsebina prispevka

Moja mlada leta – Celje 1945

14. 9. 2015

Od 15. septembra 2015 bo na celjskem Glavnem trgu na ogled nova ulična razstava z naslovom Moja mlada leta – Celje 1945. Pobudnik projekta je Gimnazija Celje – Center, razstava pa je nastala še v sodelovanju Muzeja novejše zgodovine Celje in Zgodovinskega arhiva Celje. Razstava  je del projekta Naših 100+3, ki bo vrhunec doživel 15. 9. na Glavnem trgu z velikim druženjem generacij Gimnazije Celje – Center.

Razstava, ki sta jo pripravila Darja Jan (Muzej novejše zgodovine Celje) in dr. Bojan Himmelreich (Zgodovinski arhiv Celje), oblikovala pa jo je Ana Pečnik (GCC) želi prikazati otroke in mladino Celja v drugi polovici leta 1945, po izgonu okupatorja. Pri tem se ne spušča v podroben študij njihovega življenja, temveč prinaša le utrinke iz njihovega vsakdana. To je bil čas normalizacije življenja po vojnih vihrah, a še vedno čas pomanjkanja. Šole so se znova odpirale, vrstile so se javne prireditve, na katerih so bili mladi velikokrat v ospredju. Vračali so se ukradeni otroci, zaradi povojnih pobojev pa so nastajale nove sirote. Razstava temelji na fotografijah, dokumentih, odlomkih iz časopisnih poročil in šolskih glasil.

Razstava bo na ogled na Glavnem trgu do konca meseca septembra, kasneje pa se v oktobru seli še na dvorišče Gimnazije Celje Center.

Ob odprtju razstave objavjavljamo fotografije z odprtja in tudi nekaj reprodukcij gradiva iz fondov Zgodovinskega arhiva Celje.