Vsebina prispevka

Prepoved prometa Cockte (1961)

10. 3. 2015

Recepturo za Cockto je razvil Emerik Zelinka, pijača pa je bila prvič predstavljena marca 1953 ob mednarodnih skakalnih prireditvah v Planici. Slovenija-vino ali krajše Slovin je z blagovno znamko Cockte zelo zaslovel. Aromo za to priljubjeno pijačo pa je tudi prodajal v obliki sirupa za redčenje. Številni proizvajalci Cockte svoje proizvodnje niso registrirali in so jo v svojem imenu še nekaj časa tržili na svoj račun. V oktobru 1961 je republiški sanitarni inšpektorat poslal vsem okrajnim sanitarnim inšpekcijam opozorilo, naj za teren svoje pristojnosti izdajo odločbo o prepovedi prometa Cockte za proizvajalce, ki niso bili registrirani.

Iz celjske okrajne sanitarne inšpekcije so odgovorili v Ljubljano, da na področju občinskega ljudskega odbora Celje ni bilo neregistriranih proizvajalcev Cockte. Več o tem si lahko preberete v reprodukcijah gradiva, ki ga hranimo v okviru fonda Občinski ljudski odbor Celje.

SI_ZAC/0118/012/115/00007 Prepoved prometa Cockte.

Gradivo objavljamo ob priložnosti najave razstave “Emerik Zelinka, Cockta, Planica”, katero v prostorih Zgodovinskega arhiva odpremo v torek, 17. marca 2015, ob 19. uri.