Vsebina prispevka

“Srčni pozdrav iz bojniga polja”

18. 9. 2014

Razstava “Srčni pozdrav iz bojniga polja”: Prva svetovna vojna in njen odmev na Celjskem, bo zagotovo ena osrednjih tem obeleževanja stote obletnice začetka prve svetovne vojne na širšem območju Celja. Razstava, ki bo na ogled v Muzeju novejše zgodovine Celje od 24. 9. 2014 do 28. 2. 2015, je plod sodelovanja partnerjev Muzeja novejše zgodovine Celje, Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Zgodovinskega arhiva Celje ter posameznikov in institucij, ki se skozi razstavo in katalog predstavljajo predvsem z gradivom, ki ga hranijo.

Zgodovinski arhiv Celje se na razstavi predstavlja predvsem skozi sklope prikaza dokumentov, ki obravnavajo vsakdanje življenje v zaledju front, v projekt pa je vključen tudi kot založnik spremljevalnega kataloga razstavi.

Katalog je uredila dr. Marija Počivavšek, pisci prispevkov v njem pa so hkrati tudi avtorji razstave: dr. Tone Kregar (vodja projekta), dr. Bojan Himmelreich in mag. Marko Štepec. V uvodniku kataloga dr. Borut Batagelj izpostavlja priložnost, da se skozi številne dogodke, ki potekajo sočasno po vsej Sloveniji in svetu izpostavlja doslej precej pozabljen zgodovinski pomen prve vojne tudi za prostor širšega celjskega območja. “Razlogov, da vélika vojna na širšem Celjskem območju nikoli ni bila posebej izpostavljena in obravnavana tema je več, tisti globlji pa je v splošnem ta, da so ukvarjanje z zgodovino v preteklosti povečini narekovali bodisi politični bodisi nacionalni interesi. Skozi dobri dve desetletji je tako že bilo posebej okrog Soške fronte na Primorskem v lokalnem okolju zaznano veliko povečanje interesa za prvo vojno, medtem ko so posamezni projekti, kot npr. razstava arhiva iz leta 1998 “Prva svetovna vojna v dokumentih Zgodovinskega arhiva Celje” bolj obeležili prvo vojno, kot da bi pustili sled v (pre)oblikovanju zgodovinskega spomina okolja. Zdi se, da je danes položaj za to bolj zrel, saj ne le v Sloveniji, ampak tudi po celi Evropi in svetu ob jubilejih ustvarjalci njenih interpretacij izpostavljajo njen prelomen značaj v zgodovini.”

Prva svetovna vojna je bila spopad, v katerem je umrl svet, ki je živel pred njo. Sesula je optimistične predstave človeka in imperijev na prehodu v 20. stoletje, da bo bliskovit tehnološki napredek kontroliral naravo in obvladal svet. Močno je zarezala v vsakdanjik in usode ljudi. Od tod naslovna fotografija, ki kaže vsaj dve plati vojne, tisti v zgodovinskih pregledih pogosto izpostavljen vidik vojakov in oni z domače fronte preživetja, ki predstavlja dom, družino. Peklenska vojna je namreč obenem pretresla vse zaledje, pritiskala na utrip življenja slehernika. Vojni spopad je rodil razočaranje, morijo, prinesel nove modele sejanja množične smrti v strelskih jarkih, a je z druge strani vplival tudi na druge družbene procese, mirovništvo, občutek solidarnosti, žensko emancipacijo… Prva vojna je bila za slovensko zgodovino hkrati gotovo eden izmed najbolj prelomnih trenutkov, saj je njen razplet zelo odločilno preoblikoval okvirje bivanja posameznika v povsem drugačni politični in nacionalni skupnosti.

Partnerji v projektu smo se z namenom boljšega pokrivanja vsebin povezovali tudi z drugimi institucijami in posamezniki. Ob tem bi se radi zahvalili Osrednji knjižnici Celje, ki se osredinja na prezentacije vsebin prve vojne predvsem skozi portal Kamra, celjski enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije ter tudi vsem posameznikom (med zbiralci je največ gradiva odstopil Marko Zdovc iz Vojnika), ki so za razstavo in objavo v katalogu odstopili gradivo in predmete. Vsi skupaj si želimo, da bi prizadevanja pustila v našem okolju dober vtis in sprožila razmišljanja, ki bodo utrdila smisel in pričakovanja projekta, ki postavlja véliko vojno na Celjskem iz doslej zapostavljene sence raziskav in predstavitev.

Odprtje razstave bo v sredo, 24. 9., ob 18. uri, v Muzeju novejše zgodovine Celje. Vabljeni!

Manjši del gradiva je že od začetka poletja na ogled v vhodni avli arhiva, ob odprtju pa objavljamo še izbor gradiva iz fondov in zbirk Zgodovinskega arhiva Celje: