Vsebina prispevka

Z ulice na prvenstvo: razstava ob Eurobasketu 2013

28. 8. 2013

Ob robu Eurobasketa 2013 bo v celjskem mestnem središču postavljena pregledna razstavo o zgodovini celjske košarke. Četudi Celje skozi zadnja leta ni dajalo vtisa košarkarskega mesta, zgodovina temu ne bi pritrjevala. V Celju se je kalilo in uveljavilo veliko število košarkarjev in trenerjev, ki pa so v zadnjih desetletjih slavo želi bolj v drugih sredinah.


Od pionirja celjske košarke Slavka Kokota, ki je košarkarje zbiral med srednješolci, prvič pa so se pokazali na ulični celjski športni paradi junija 1946, je Celje predvsem v 70-tih in 80-tih letih minulega stoletja dihalo s košarko, dvorane so pokale po šivih, različne selekcije pa so v mesto ob Savinji prinesle številne uspehe. Celjski uspehi niso temeljili na kupljenih igralcih, domači trenerji so igralce nabirali z ulice in šolskih igrišč. Mladinci so bili leta 1978 v Sarajevu prvaki Jugoslavije, kadeti v Skopju leta 1982. Članska ekipa se je dvakrat uvrstila in obstala v drugi zvezni ligi, ki je bila v marsičem celo trša od prve. Leta 1979 je bila celo na njenem pragu. Leta 1982 so bili Celjani pokalni prvaki Slovenije potem, ko so v finalu popolnoma potolkli Olimpijo z 103:79. Ko so uspehi celjskih košarkarjev izostali, so se marljivi domači organizatorji v veri, da bi košarka spet poletela, lotili organizacije prireditev. V Celju je bilo leta 1980 mladinsko evropsko prvenstvo, leta 1999 evropsko kadetsko prvenstvo … Celjsko košarko v zadnjih letih v zvezde kuje predvsem ženski klub, ki je bil do danes že devetkrat državni prvenstveni in pokalni prvak.

Dogodek, ko z evropskim prvenstvom domača reprezentanca v predtekmovalni skupini gostuje v celjskem Zlatorogu je gotovo vreden, da spoznamo, da se v Celju ne igrajo tako pomembne tekme le zato, ker imamo primerno dvorano, ampak tudi zato, ker je Celje slovenski košarki dalo toliko strokovnjakov, kot redko katero drugo mesto.

Logo za dopis barvni_slo

Razstavo na Trgu celjskih knezov postavljata Zgodovinski arhiv Celje in Muzej novejše zgodovine Celje.

Razstava je nastala ob podpori Mestne občine Celje, mesta gostitelja prireditve Eurobasket 2013

Avtorja razstave dr. Borut Batagelj (ZAC) in Sebastjan Weber (MNZC) dolgujeta največjo zahvalo ob nastajanju razstave celjskim prizadevnim košarkarskim organizatorjem, ki so jima pomagali pri zbiranju gradiva, med njimi so jima največ asistenc podali: Milan Čepin, Franc Ramskugler, Vili Šuster in Marko Zorko.

Odprtje razstave je bilo na prvi dan tekmovanj prvenstva, 4. septembra 2013, ob 10. uri na Trgu celjskih knezov.

Povezava na galerijo posnetkov z odprtja razstave:
Z ulice na prvenstvo/From the street to the championship

parada

Najverjetneje najstarejši posnetek celjskih košarkarjev. Slavko Kokot vodi srednješolce na revijalni paradi mimo poštnega poslopja ob Fizkulturnem dnevu v Celju, junija 1946.

Kliping:
PlanetSiol.net
Ekipa
Celje.info