Vsebina prispevka

Zgodovina za vse, vse za zgodovino

21. 12. 2012

V Zgodovinskem arhivu Celje je bila v četrtek, 20. decembra 2012 promocija že devetnajstega letnika revije Zgodovine za vse. Revija, ki je vnesla v sredini devetdesetih let prejšnjega stoletja v slovensko zgodovinopisje številne nove, tako vsebinske kot metodološke pristope raziskovanj in predvsem predstavljanja zgodovine, prihaja med bralce kratkočasnih, a znanstveno kritičnih zgodovinskih zgodb v novi, zajetnejši dvojni številki.

V imenu izdajatelja revije Zgodovinskega društva Celje je  njegov predsednik dr. Tone Kregar orisal okoliščine in predstavil problematiko negotovega financiranja revije, v nadaljevanju pa je vsebino številke predstavil urednik dr. Borut Batagelj.

Uveljavljeni slovenski zgodovinarke in zgodovinarji, kot tudi mlajši pisci, katerim je v veliki meri že desetletja prav Zgodovina za vse pomenila mesto uveljavljanja, so v rubriki »Zgodbe, ki jih piše življenje« spisali osem razprav, sledijo tri članki v rubriki »Zapisi«, tri ocene novih zgodovinskih monografij ter spominski zapis namenjen v slovo zelo pomembnemu uredniškemu in društvenemu članu mag. Branku Goropevšku.

Naslednje leto je pred Zgodovinskim društvom Celje in revijo zelo pomemben jubilej, saj bi radi dvajsetletnico revije počastili tudi s posebnimi dogodki in še bolj tematsko obarvanimi izdajami.

Kliping
TV Celje/Planet Siol.net
Večer