Vsebina prispevka

Spremembe: Izrael/Celje

18. 11. 2012

Zgodovinski arhiv Celje in Veleposlaništvo Izraela za Slovenijo vas vabita v sredo, 21. novembra 2012, ob 19. uri v Zgodovinski arhiv Celje na odprtje razstave SPREMEMBE: Izrael nekoč in danes.

V preteklih 100 letih je Izrael doživel dramatične spremembe. Nastalo je veliko novih vasi, nekdanje vasi so se razvile v mesta, iz mestec pa so nastala velemesta. Nekoč redko naseljena področja so sedaj deli velemest, ribiške vasice so postale pristaniška mesta, na nekoč praznih peščenih sipinah so zgrajeni hotelski kompleksi. Nekdaj sušne in puste regije so obdelane in gosto naseljene. Duby Tal s fotografijami sodobnega Izraela prikazuje preobrazbo, katere glavna dejavnika sta bila modernizacija in ekonomski razvoj.  Razstava kombinira starejše posnetke istih lokacij s podobami danes, katerih posebnost je predvsem fotografu lasten pristop posnetkov krajine iz zraka.

Razstavo bo slavnostno odprl Nj. eksc. Shmuel Meirom, veleposlanik Države Izrael za Slovenijo.

Gostovanje razstave kontekstualiziramo s postavitvijo spremljevalne domače razstave SPREMEMBE: Celje nekoč in danes.

Izboru fotografij iz zbirk Zgodovinskega arhiva Celje, ki se vsak teden objavljajo v tedniku Celjan se v zrcalni podobi na posnetkih Urške Jazbec postavlja fotografski posnetek iste lokacije z večdesetletnim časovnim zamikom. V pregledni in enostavno zasnovani razstavi je postavljen fokus predvsem na vzpostavljanju povezav med starejšimi in sodobnimi posnetki najbolj prepoznavnih stavb in objektov v celjskem mestnem jedru. Z obnovo dobiva celjsko mestno jedro danes spet novo podobo. Četudi se razstava ne osredotoča na obnovo mestnega jedra, utegne z obiskovalci mesta, ki se sprehajajo po mestnem gradbišču, vzpostaviti svojstven dialog.

Zgodovinski arhiv Celje, SI ZAC 1025 Fototeka Pelikan. Obnova mestnega jedra v času med obema vojnama.

Kliping:
Planet Siol.net
fb Zgodovinski arhiv Celje (fotogalerija)