Vsebina prispevka

Zima v gosteh v Sarajevu

10. 3. 2012

V Sarajevu, ki je bilo še pred nekaj tedni zasuto v kupe snega, od 5. marca 2012 v Historijskem muzeju Bosne i Hercegovine gostuje razstava iz produkcije celjskega arhiva Zima: od strahu k veselju (Zima: od straha ka veselju). Kot nalašč, bi rekli, je gostovanje sovpadlo z zastrašujočo minulo zimo, ko je mestu primanjkovalo lopat, ljudje pa so po ulicah hodili le v ozkih kolonah, pogled od strani pa je menda dajal podobo, kako iznad kupov snega štrlijo zgolj glave. Zima se v Sarajevu ob gostovanju razstave poslavlja, ljudje pa se vseeno ne znajo pogovarjati o ničemer drugem, kot o zimi, zdaj že bolj tekmujejo v skokih preko luž na pločnikih, so pa zato zatrpane ceste proti Jahorini in Bjelašnici, ki menda ponujata take užitke, kot jih že desetletja nista.

Razstava, ki pred obiskovalca postavlja prav takšno dvojno podobo zime in jo skozi metodo kulturne zgodovine postavlja v zaključeno zgodbo skozi interpretiranje zgodovinskega procesa spreminjajočih se paradigem percepcije zime, v Sarajevčanih vzbuja veliko pozornosti. Še tragična usoda muzeja, ki se bori za preživetje in v njem že nekaj časa prostorov niso ogrevali, ustvarja atmosfero, skozi katero obiskovalec podoživi zimo na način, ki je na žalost povsem originalen, so pa zato kolegi iz sarajevskega arhiva ob odprtju muzej ogreli, ko so obiskovalcem iz termusov nalivali čaja.

Razstava Zima v Sarajevu gostuje o okviru tradicionalnega festivala Sarajevska zima, ki v olimpijskem mestu traja kar 40 dni, dnevno pa se v okviru le-tega zvrsti vsaj nekaj dogodkov. Sicer pa gre glavna zasluga gostovanju razstave Historijskemu arhivu Sarajevo, ki ima s celjskim arhivom že par let podpisan tudi memorandum o sodelovanju, gostovanje razstave pa je uresničitev enega od ciljev dolgoletnega odličnega sodelovanja.

Na odprtju razstave sta polega avtorja razstave in direktorja Zgodovinskega arhiva Celje dr. Boruta Batagelja prisotne nagovorila še direktor Historijskega arhiva Sarajevo Haris Zaimović, direktorica Historijskega muzeja Muhiba Kaljanac ter direktor festivala Sarajevska zima Ibrahim Spahić.
K slavnostnemu odprtju je protokolarno podal priznanje tudi gost, razstavo je uradno odprl namestnik veleposlanika Republike Slovenije v Bosni in Hercegovini David Brozina.

Razstava bo v Sarajevu na ogled do 21. marca 2012.

Kliping
Oslobodjenje
Depo.ba
Patria.ba
Sutra.ba