Vsebina prispevka

Veste, v arhivu živi vedoželjna miška

27. 2. 2012

Ob kulturnem dnevu za učence prve triade Osnovne šole Petrovče nam je 17. februarja 2012 dramski krožek te šole pripravil enkraten in nepozaben dogodek. Bili smo priča premierni predstavitvi dramatizacije pravljice Miška Mica v arhivu.

Dogodek je bil izjemen, ker se je tokrat odvil »in situ«, v čisto pravem arhivskem skladišču, kjer so si najmlajši učenci petrovške šole v dveh manjših skupinah ogledali igrico, ki na izviren in hudomušen način najmlajšim približa dejavnost arhivov ter jim predstavi pomen in osnovne pojme, s katerimi se ob delu v arhivu srečujemo vsak dan.

Krajši didaktični zapis igrice:

To je nadvse pomembno, saj je zavest o pomenu delovanja arhivov gotovo premalo izpostavljena, radi pa bi jo pričeli privzgajati že najmlajšim. Upali smo si celo pomisliti, da bi se kdaj doslej manj vzpostavljena tovrstna pedagoška dejavnost utegnila odpreti vrata tudi z druge strani: od otrok k odraslim.

Projekt, ki sta ga sprožili s knjižnim natisom pravljice Nataša Budna Kodrič in Barbara Pešak Mikec (Založba Morfem, 2010) in goji eno od izvedb tudi že v koprskem arhivu z lutkovno priredbo (Luka Mezek), so v petrovški šoli v okviru različnih šolskih krožkov pripravljali od začetka šolskega leta, takoj po tem, ko je dr. Aleksander Žižek med počitnicami pripravil didaktično in humorno naravnano dramatizacijo pravljice.

Pod vodstvom vnetih mentoric: Sonje Rebernik (dramski krožek, priredba in dopolnitev scenarija in režija), Maje Bubik (plesni krožek, koreografija mačke) ter Zale Valenčak (likovni krožek, scena, maska) so na »odru Depo 1« igrale:

Duhec: Maja Lobnikar, 6. b
Miška 1: Neža Leban, 6. c
Miška 2: Pina Držan, 6. b
Pajek: Maruša Čater, 6. b
Mačka: Nataša Hudej, 6. c
Učiteljica: Katja Grobelnik, 6. a
Arhivistka: Maja Ciglar, 6. a
Učenke (v čitalnici): Špela Razboršek, 6. b; Ana Cizej, 2. b; Klara Divjak, 2. A; Ana Čmer 2. b; Nina Nahtigal, 2.a

Več fotografij na facebook strani arhiva!

Poleg običajnega fotografiranja dogodka (Jure Zupanc, Borut Batagelj), smo se v arhivu polotili tudi »filmskega krožka« (Jože Kranjec).

Igrica v celoti:

Igrici je sledil še zanimiv program, ki ga je povezoval najbolj kulturniško navdahnjen lik šole Brihta (Tamara Tavčar, 9.b), ob pomoči drugošolk in ravnateljice Irene Kolar ter direktorja arhiva dr. Boruta Batagelja so bile podeljene nagrade najbolj ustvarjalnim, prvošolci pa so bili s pevsko točko sprejeti v šolsko kulturno društvo.

Projekt Miška Mica v arhivu, ki sta ga med partnerjema uspešno koordinirali Bojana Aristovnik in Sonja Rebernik, je dokazal, da smo skupaj številni sodelavci iz obeh hiš s projektom prišli do rezultata, ki nam je povrnil ves vloženi trud in razširil spoznanje o naših poklicnih prizdevanjih, vlil pa nam je tudi zaupanje in pogum, da gremo s petrovško šolo junija ob mednarodnem arhivskem dnevu na veliki oder.

Verjamemo, da je celoten projekt Miška Mica v arhivu, iz česar je nastal, se razvil in se še razvija, lahko zelo dober vzgled temu, kako pristopiti k vzpostavljanju družbene odgovornosti arhivov še bolj celostno.