Vsebina prispevka

Podelitev Aškerčevih nagrad in Aškerčevih priznanj za leto 2010

16. 11. 2010

Aškerčeva nagrada

Na slavnostni podelitvi 20. oktobra 2010, ki je že tradicionalno potekala v Veliki sejni dvorani ljubljanske Mestne hiše, je Aškerčevo nagrado za leto 2010 prejel prof. dr. France Martin Dolinar za izjemen prispevek k razvoju slovenske arhivistike na področju zbiranja, varovanja in ohranjanja arhivske dediščine, posredovanja le te javnosti, strokovnega izobraževanja ter večletno zaslužno delo v Arhivskem društvu Slovenije.

Aškerčevo priznanje

Aškerčevo priznanje prejela Gordana Šövegeš Lipovšek za “Vodnik po arhivskem gradivu o Prekmurju v Arhivu županije Zala v Zalaegerszegu”. Vodnik, ki je izdelan na visokem strokovnem nivoju, je rezultat dolgoletnega intenzivnega evidentiranja arhivskega gradiva in predstavlja nepogrešljiv pripomoček za vsakega raziskovalca, ki se ukvarja z zgodovino Prekmurja. Ta njen trud je komisija prepoznala za odmeven prispevek k razvoju slovenske arhivistike na področju izdelave arhivističnih pripomočkov za uporabo arhivskega gradiva v obdobju zadnjih dveh let.

Aškerčevo priznanje za leto 2010 sta prejela tudi dr. Miha Preinfalk in dr. Matjaž Bizjak za znanstveno-kritično objavo listin v dveh knjigah z naslovom “Turjaška knjiga listin I, II”. Delo sta opravila več kot odlično in s tem strokovni in drugi zainteresirani javnosti na novo odkrila za slovensko srednjeveško zgodovino morda najpomembnejši zasebni listinski fond (705 objavljenih listin iz obdobja 1218-1499). Komisija se je soglasno strinjala, da njuno delo pomeni odmeven prispevek k razvoju slovenske arhivistike na področju objavljanja arhivskega gradiva ter popularizacije arhivov in arhivske dejavnosti v obdobju zadnjih dveh let oziroma od zadnje podelitve.

Sicer pa je sama slavnostna podelitevs sabo nosila pomembno sporočilo. Pričela se je z uvodnim pozdravom in nagovorom predsednice ADS Katje Zupanič, prijaznimi pozdravnimi besedami gostitelja, ljubljanskega župana Zorana Jankovića ter nadaljevala z nastopom slavnostne govornice, ministrice za kulturo v Vladi RS, Majda Širca. Slednja je še enkrat več javno izpostavila pomembnost arhivske dejavnosti za slovensko družbo nasploh ter ji nedvoumno izrazila svojo podporo. Seveda pa so v središču pozornosti bili že omenjeni nagrajenka in nagrajenci, ki ob prejemanju priznanj in nagrade niso mogli skriti svoje ganjenosti.

Za odlično vzdušje je poskrbel tudi trio Srednje glasbene šole Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, za visoko stopnjo odmevnosti dogodka v širši javnosti pa številni predstavniki sedme sile. Program slovesnosti je suvereno in nadvse prijetno povezovala Mojca Krajnc, ki je meddrugim seveda izpostavila tudi “našega” Antona Aškerca, ki je svoj čas zapisal:

»Tak si vlak ti – življenje!

Kak hitro se vozimo z njim!«

Pri svojem delu se je naš vzornik zagotovo zavedal bežnosti človeškega življenja in pomembnosti njegovega doživljanja v vsakem podarjenem trenutku, hkrati pa beleženja dogodkov in njihovega ohranjanja za prihodnost. Vse to je počel tako v okrilju poezije kot v službi mestnega arhiva. Seveda pa je vsak trenutek dobro ujeti, in prepričan sem, da smo si ga, tega, posebnega, prisotni arhivski sotrudniki v nabito polni Veliki dvorani ljubljanske mestne hiše zapomnili na poseben način in tudi tako vsi, skupaj z visokimi gosti, izkazali posebno priznanje naši, arhivski stroki. O tem so pričali zadovoljni in z nasmeškom opremljeni obrazi ob zaključku slavnostne prireditve, ko smo se preselili še v sosednje prostore, kjer smo pod pokroviteljstvom Mestne občine Ljubljana nadaljevali nadvse prijetno druženje.

Bojan Cvelfar, predsednik komisije za podeljevanje Aškerčevih nagrad in Aškerčevih priznanj

Utrinki iz podelitve