Vsebina prispevka

“Holokavst, genocid…”

9. 7. 2010

V začetku tridesetih let 20. stoletja se je v Nemčiji okrepil antisemitizem, kar je vodilo v holokavst, ki je temeljil na  „čiščenju” židovskega prebivalstva v Nemčiji med drugo svetovno vojno. Protijudovska propaganda je svoja oporišča našla tudi v nacističnih podružnicah na Balkanu, kot sta bili Neodvisna država Hrvaška (NDH) in Nedićeva Srbija. Pod dobro zamišljeno Göbellsovo propagando so oblasti v NDH in Nedićevi Srbiji načrtovale in izvrševale strahotne zločine nad Judi, Romi, Srbi in vsemi ostalimi, ki se niso strinjali s fašistično ideologijo.
Da je šlo za ciljane in dobro pripravljene propagandne aktivnosti fašističnih režimov jasno kažejo na razstavi prikazani plakati.
Genocid in zločini, storjeni nad prebivalci Srebrenice, predstavljajo vrhunec golgote, ki jo je prestala Bosna in Hercegovina v agresiji med letoma 1992 in 1995. V Srebrenici je bil storjen največji zločin po drugi svetovni vojni v Evropi. Nikjer ni bil genocid izvršen tako očitno, brutalno, in perfidno, celo ob prisotnosti mednarodnih sil, kot  julija 1995 nad Bošnjaki v Srebrenici. V nekaj dneh je bilo ubitih več kot 8000 nedolžnih ljudi, predvsem moških in golobradih dečkov ter izgnanih skorajda 25000 žensk, otrok in starejših ljudi. Ljudi so ubijali po strahotnih mučenjih in ponižanjih, samo zato, ker so imeli drugačno ime, versko in nacionalno identiteto.
Razstava dokumentov,  plakatov in fotografij naj služi kot opomin vsem, da se zlo ne pozabi in ponovi.

Utrinki iz otvoritve