Vsebina prispevka

Predstavitev “Kronike srbske pravoslavne parohije v Celju” v polni veliki dvorani Narodnega doma

12. 4. 2010

Pred dogodkom, ki je potekal v sredo, 7. aprila 2010, s pričetkom ob 19.30 v veliki dvorani Narodnega doma v Celju, je visoke goste sprejel župan Mestne občine Celje, g. Bojan Šrot.  Številno občinstvo je  najprej na kratko pozdravil direktor Zgodovinskega arhiva Celje mag. Bojan Cvelfar. Nato so sledili še pozdravni nagovori celjskega paroha protojereja stavroforja g. Milana Dudukovića, direktorja Arhiva Srbije dr. Miroslava Perišića, župana Mestne občine Celje g. Bojana Šrota, Nj. ekscelence veleposlanika Republike Srbije v Sloveniji g. Predraga Filipova ter na koncu še Nj. visoke prevzvišenosti metropolita zagrebško ljubljanskega in cele Italije Jovana Pavlovića. Ob tej priliki se je za posebne zasluge Nj. visoka prevzvišenost metropolit Jovan s podelitvijo  najvišjega odlikovanja I. stopnje Kantakuzine Katarine Branković (nam bolj znane kot Katarine Celjske, soproge zadnjega celjskega kneza Ulrika II.) zahvalil direktorju mag. Bojanu Cvelfarju za ves njegov trud in tako poveličal celoten dogodek.

Nato je mag. Branko Goropevšek, direktor Osrednje knjižnice Celje, pričel s predstavitvijo knjige, v kateri je izpostavil njeno pomembnost tako za strokovno kot laično javnost, za lokalno zgodovino Celja in za zgodovino pravoslavne cerkve.

Sledila je zelo simpatična recitacija pesmi “Moja otadžbina”, ki jo je zložil Sašo Gajić, sicer predsednik združenja srbskih književnikov v Sloveniji, zrecitirala pa, oblečena v srbsko narodno nošo, deklica Sara Gajić.

Izredno lep dogodek je s koncertom zaključil Cerkveni zbor sv. Janeza Evangelista iz Šabca, ki ga od leta 2004 vodi zborovodkinja Snežana Raković Đerić.