Vsebina prispevka

Predstavitev “Kronike Srbske pravoslavne parohije v Celju”

31. 3. 2010

Vljudno vabljeni na predstavitev “Kronike srbske pravoslavne parohije v Celju”, ki bo v sredo, 7. aprila 2010 ob 19.30 v veliki dvorani Narodnega doma v Celju.
Kronika Srbske pravoslavne parohije v Celju (1918-1941) je že kar nekaj let čakala na objavo. Že pred leti jo je Zgodovinski arhiv Celje ob postavitvi izjemno zanimive razstave »V hiši mojega očeta je mnogo bivališč« namreč evidentiral med zanimivejše gradivo, ki bi si zaslužilo objave in celovite obravnave. Namreč »Kronika« predstavlja izjemno zanimiv zapis o ustanovitvi in delovanju srbske pravoslavne parohije v Celju, poleg tega pa opisuje tudi druge zanimive dogodke in razmere v mestu ob Savinji. Zato ima poleg pomena za cerkveno (predvsem pravoslavno) zgodovino velik pomen tudi za zgodovino Celja. Dokončna odločitev za objavo tega izjemno pomembnega vira je bila toliko lažja, ko so o tem stekli pogovori med dvema arhivoma: Zgodovinskim arhivom Celje, ki kroniko hrani, in Arhivom Srbije. Oba direktorja sta hitro našla skupni jezik ter pričelo se je oblikovanje ekipe, ki bi to zahtevno delo opravila. Poudariti je treba, da je sodelovanje med slovenskimi in srbskimi strokovnjaki potekalo na izjemno visokem nivoju, da so drug drugemu bili v veliko pomoč in da je tudi zaradi tega pričujoča knjiga na izjemno visokem strokovnem nivoju.

Sicer pa ta izdelek priča o uspešnem sodelovanju dveh arhivov iz različnih držav, ki zagotovo lahko predstavlja začetek še množičnejšega in bolj poglobljenega sodelovanja med arhivi, pa tudi seveda drugimi dediščinskimi inštitucijami iz Slovenije in Srbije. Skupne zgodovine imamo veliko, posledično tudi arhivskih virov, tako da tem za nadaljnje sodelovanje ne manjka. Le lotiti se jih je treba!

Vabilo SLO