Izjava o dostopnosti

Dostop do spletne strani

Trudimo se, da so vsebine na naši spletni strani dostopne vsem uporabnikom. Zgodovinski arhiv Celje se zavezuje omogočati dostopnost za spletno stran: https://zac.si/ v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij in Direktivo EU 2016/2102 Evropskega parlamenta in Sveta. Ta izjava o dostopnosti se nanaša na celotno spletno stran. Spletna stran je v celoti skladna s priporočili WCAG 2.1 nivo AA. Na spletni strani je animacija (drsnik), ki vsebuje informacije, ki so vsem uporabnikom v dostopni obliki na voljo, tako na prvi strani, kot tudi na podstraneh. Vsa vprašanja ali komentarje povezane s spletno dostopnostjo nam pošljite na e-pošto: info@zac.si. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času. V primeru nezadovoljivih odgovorov na katero koli obvestilo ali zahtevo, poslano v skladu z 8. členom Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, lahko oddate opis in povezavo na nedostopno vsebino spletišča inšpektorju na Upravi RS za informacijsko varnost. Izvršilni organ za morebitne postopke je: Ministrstvo Republike Slovenije za javno upravo / Direktorat za informacijsko družbo in informatiko / Uprava za informacijsko varnost / Tržaška cesta 21 1000 Ljubljana / gp.mju@gov.si. Spletišče na domeni www.zac.si je bilo prvič registriano 1. februarja 2006. Ta izjava o spletni dostopnosti je bila pripravljena 15. aprila 2020 in bila nazadnje pregledana 17. aprila 2020. Metoda, ki smo jo pri oblikovanju te izjave uporabili, je samoocena.

Fizična in komunikacijska dostopnost

DOSTOP Z JAVNIM PREVOZOM
Zgodovinski arhiv Celje se nahaja v neposredni bližini železniške postaje v Celju, na naslovu Teharska cesta 1, Celje. V bližini je postajališče mestnega avtobusa, glavna avtobusna postaja pa je od arhiva oddaljena približno 500 m.

DOSTOP Z OSEBNIM AVTOMOBILOM
Dostop z osebnim avtomobilom je mogoč neposredno do stavbe, arhiv ima lastno parkirišče, ki je rezervirano za zaposlene in za obiskovalce čitalnice arhiva. Parkirno mesto rezervirano za invalide ni posebej označeno. Za možnost rezervacije parkiranja za uporabnike se predhodno najavite na telefonsko številko (03) 428 76 40.

VSTOP V ZGRADBO
Uporabnikom je omogočen samostojen vstop. Vhod za invalide je omogočen s klančino pri glavnem vhodu. Za pomoč pokličite na telefonsko številko (03) 428 76 40.

TEHNIČNI PRIPOMOČKI ZA RANLJIVE SKUPINE
V arhivski čitalnici imajo osebe s težavami na področju vida na razpolago računalnik z monitorjem, ki ima možnost povečave slike. V čitalnici je na razpolago bralnik in povečevalnik zaslonske slike (e-Bralec, SuperNova), komplet šestih ročnih lup z različno povečavo in osvetlitvijo, OCR program za prepoznavanje besedila (Abby FineReader) in namizna svetilka z LED osvetlitvijo za slabovidne. Ob dostopu v prostore s psom vodičem se je priporočljivo pred prihodom najaviti. Na razpolago je tudi FM sistem z mobilno indukcijsko zanko in slušalke.

DOSTOPNOST ARHIVSKIH GRADIV
Uporabnikom so na voljo v čitalnici vsi pripomočki za iskanje po arhivskem gradivu preko treh računalniških enot, pripomočkov v knjižnih oblikah, nudimo pa tudi svetovanje uporabnikom. Osnovne in začetne informacije o arhivskem gradivu so uporabnikom dostopne tudi preko spleta z dvema osnovnima pripomočkoma, ki vsebujeta osnovne podatke o gradivu, ki ga hranimo. Vodnik po fondih in zbirkah Zgodovinskega arihiva Celje in Vzajemni vodnik po bazi slovenskih regionalnih arhivov SIRAnet ponujata vpogled in omogočata usmeritev v naročilo arhivskega gradiva. Slednje je uporabnikom na voljo le v čitalnici. V nadaljevanju izvajanja Strategije razvoja slovenskega elektronskega arhiva se bomo trudili, da bodo arhivska gradiva preko virtualne arhivske čitalnice dostopna tudi več skupinam uporabnikov. Zvočni opis (avdiodeskripcija) fotografij, tolmačenje v znakovni jezik, pretvorba v brajico, povečave tiska, zapis zvočnih posnetkov, digitalizacija, OCR in transkripcija je le nekaj metod, s katerimi nameravamo v prihodnosti arhivsko gradivo prilagodili za uporabo ranljivim skupinam.